Handig om te weten over Benidorm

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Benidorm op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Benidorm vind je terug op de vele Benidorm en Costa Blanca sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Benidorm of de Costa Blanca kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.Alarmnummer

In geval van nood bel je in Benidorm net als in Nederland 112. Dit nummer kan je doorschakelen naar politie, brandweer en/of medische hulpdienst. De operator aan de andere kant verbindt je direct door naar de nodige hulpdienst. Behalve Spaans wordt er ook Engels gesproken
Wil je rechtstreeks met de politie bellen dan kun je via 091 de Policia Nacional bellen (stedelijke politie).

Drinkwater

Hoewel er geen direct gevaar voor de gezondheid is, kun je het leidingwater in Benidorm als drinkwater beter vermijden als het aankomt op smaak. Het kraanwater heeft een duidelijke chloorbijsmaak. Ook voor het zetten van koffie en thee is het gebruik van leidingwater niet aan te raden. Niet alleen vanwege de smaak, ook vanwege de redelijk hoge concentraties aan kalk die in het water voor kunnen komen.

De supermarkten bieden een groot assortiment aan mineraalwater in flessen. De prijzen per liter liggen, zeker als je gebruik maakt van de grote vijfliter-flessen, aanzienlijk lager dan wat je in een Nederlandse supermarkt betaalt voor een fles of pak water. Tandenpoetsen kun je gewoon met kraanwater doen. Dat verschil merk je door de smaak van de tandpasta toch niet.

Douane

In principe is er vrij vervoer van goederen binnen de Europese Unie. Daar zijn wel een paar uitzonderingen en beperkingen op. Zo mag je geen spullen meenemen die wettelijk verboden zijn. Ook is er een beperking wat betreft goederen waar accijns op geheven wordt, zoals alcohol en tabak. Je wordt geacht een redelijke hoeveelheid voor eigen gebruik mee te mogen nemen. Dit is bijvoorbeeld 90 liter wijn, 10 liter gedestilleerde drank en 800 sigaretten per persoon. Het invoeren van alle soorten drugs is verboden. In Spanje is men niet zo liberaal op het gebied van drugs als in Nederland.

Elektriciteit

Je hoeft geen reisstekker of adapter mee te zeulen als je op vakantie naar Benidorm gaat. In Benidorm (en de rest van Spanje) gebruikt men dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland en België. Het voltage is ook hetzelfde.

Excursies & entreetickets regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Benidorm bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Benidorm.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Benidorm
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Benidorm via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Benidorm via Tiqets

Feestdagen

Onderstaande feestdagen zijn nationale en katholieke feestdagen die gevierd worden in Benidorm. Banken, kantoren, winkels en een aantal musea zijn dan vaak gesloten of kennen aangepaste openingstijden. Soms doen restaurants hier ook aan mee.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
9 oktober – Día de la Comunidad Valencia
12 oktober – Día de la Hispanidad
1 november – Allerheiligen
6 december – Día de la Constitución
8 december – Onbevlekte Ontvangenis
25 december – Eerste Kerstdag
variabel – Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren

Fooien

Het geven van fooien is vrij normaal in Spanje, dus ook in Benidorm. Werknemers in de toeristische sector vullen hiermee hun vrij magere basisloon aan. Een goede richtlijn is om naar boven af te ronden naar een bedrag dat ongeveer 5 tot maximaal 10 procent boven de rekening ligt. Hetzelfde geldt voor taxichauffeurs. Kamermeisjes geef je 1 tot 2 euro per kamer per dag. Dat doe je door de fooi op je hoofdkussen te leggen.

Geld

Viva el euro! Niet iedereen is even blij geweest met de invoering van de euro, maar het resultaat is wel dat je geen geld hoeft te wisselen als je vakantie gaat vieren in Benidorm. In Benidorm betaal je gewoon met de euro. De tijden van het omrekenen van Spaanse peseta’s naar Nederlandse guldens ligt inmiddels al vele jaren achter ons. Je hoeft je hele vakantiebudget niet in contanten mee te nemen, want er zijn voldoende geldautomaten in Benidorm waar je geld kunt opnemen. Met een Nederlandse bankpas kun je ook in redelijk wat winkels met de pin betalen. De bekende creditcards worden ook op veel plekken geaccepteerd. Soms moet je zelfs een creditcard hebben om borg te staan, zoals bijvoorbeeld bij het huren van een auto.

Geld

Gezondheid

Net als in Nederland kun je ook op vakantie medische zorg nodig hebben. De grote concentratie aan toeristen in Benidorm heeft ertoe geleid dat er ook redelijk wat buitenlandse artsen werkzaam zijn in deze stad. Naast Engelstalige en Duitse artsen zijn er ook meerdere Nederlandse artsen actief in Nederland. Wie naar de dokter moet die kan dus gewoon in het Nederlands terecht.

Wie in een levensbedreigende situatie terechtkomt die moet alarmnummer 112 bellen. Voor ‘gewone’ noodgevallen zijn er medische posten waar je terecht kunt. Informeer bij de hotelreceptie, de campingbeheerder of de eigenaar van je vakantiewoning waar de dichtstbijzijnde dokterspost is waar je terecht kunt.

Met uitzondering van de hitte en sterke zon in de zomer zijn er geen specifieke gezondheidsrisico’s die gelden voor Benidorm. Er is geen sprake van tropische ziektes. Belangrijk is om de zon tijdens de heetste uren te mijden, goed aan bescherming tegen de zon te doen (smeren, kleding, schaduw) en om voldoende te drinken. De voorkeur wordt hierbij gegeven aan water.

gezondheid

Insecten

Aan de Costa Blanca kun je met allerlei soorten insecten te maken krijgen: muggen, wespen, kakkerlakken en andere soorten insecten. Omdat Benidorm een stad is en er minder groen te vinden is dan op veel andere plekken aan de Costa Blanca valt het hier erg mee wat betreft de hoeveelheid insecten. Wespen laten zich al vroeger zien dan in Nederland, maar net als bij ons worden ze pas tegen augustus vervelend.

Probeer tegen de tijd dat het schemerig is deuren en ramen dicht te houden of door middel van horren af te schermen tegen muggen. Wie buiten zit die kan ervoor kiezen muggenwerende middelen te gebruiken en/of kleding met lange pijpen en/of mouwen te dragen.

Internet

De mobiele netwerken hebben over het algemeen een prima dekking in Benidorm. In grote gebouwen kan er wat storing door de bebouwing zijn waardoor de internetsnelheid wat naar beneden gaat. Wie kosten of MB’s uit de databundel wil besparen die kan gebruik maken van Wi-Fi dat op veel plekken in Benidorm gratis aangeboden wordt.

Kleding

Tijdens de zomerperiode kun je vooral zomerse kleding meenemen zoals korte broeken, T-shirts, rokjes, jurkjes en katoenen broeken. Houd er als man rekening mee dat sommige restaurants verlangen dat je bij het avondeten een lange broek aan hebt.

Badkleding is ook in Benidorm bedoeld voor op het strand of rond het zwembad. Hoewel je het wel ziet gebeuren is het rondlopen in bikini, badpak, zwemshort of zwembroek ‘not done’ in Benidorm.

Kleding

Prijzen

Benidorm is geen dure bestemming. De concurrentie tussen de winkels, restaurants, bars en excursiemogelijkheden is vrij groot, waardoor de prijzen in vergelijking tot veel andere Spaanse vakantiebestemmingen over het algemeen zeer aantrekkelijk zijn. Realiseer je je wel dat een lagere prijs vaak ook resulteert in een lagere kwaliteit. Een mojito van 5 euro of misschien nog wel minder heeft vaak weinig meer weg van het originele drankje. Goedkope rum, prefab mojito uit fles of teveel suiker kunnen je drankje al snel verpesten. Wie voor kwaliteit gaat zal ook in Benidorm vaak wat meer moeten betalen.

Reisdocumenten

Om naar Benidorm te reizen heb je officieel geen paspoort of identiteitskaart nodig om de grenzen te passeren. De grenscontroles zijn door de invoering van het Schengen-verdrag opgeheven op de routes naar Spanje. Je hebt echter wel een geldig paspoort of een ID-kaart nodig om je te kunnen identificeren als daarom gevraagd wordt door de politie. Ook als je met het vliegtuig naar Spanje reist zul je je moeten kunnen identificeren tegenover de luchtvaartmaatschappij. Vaak is dat bij het inchecken met bagage en bij het aan boord gaan. De conclusie is dus eigenlijk dat je ondanks het verdwijnen van de grenscontroles je niet zonder geldig identiteitsbewijs naar Benidorm kunt reizen.

Scootmobiel huren

Voor wie slecht ter been is bestaat er de mogelijkheid om een scootmobiel te huren. gelukkig maar, want het meenemen aan boord van een vliegtuig is geen optie. Je kunt in Benidorm behalve scootmobiels ook rolstoelen en rollators huren. Kijk bij easyhire.nl of mobilityabroad.com voor meer informatie en prijzen. Elektrische fietsen zijn ook te huur bij EasyHire.

Scootmobiel huren

Taal

In Benidorm wordt er zowel Spaans (Castiliaans) als Valenciaans (variant op Catalaans) gesproken. Sta er dus niet van te kijken als je verschillende schrijfwijzen ziet voor bijvoorbeeld bier. In het Spaans schrijf je ‘cerveza’ en in het Valenciaans ‘cervesa’.

Als toerist hoef je in Benidorm eigenlijk geen Spaans te kunnen spreken. Met Engels kun je je hier prima verstaanbaar maken en er zijn ook genoeg plekken waar je je met Duits en/of Nederlands kunt redden.

Tijdsverschil

Benidorm ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Ook kennen ze dezelfde periodes voor wintertijd en zomertijd. Daarom is er nooit tijdsverschil tussen Benidorm en Nederland/België. Wie naar Benidorm reist hoeft dus niet voor een jetlag te vrezen.

Veiligheid

In een toeristische stad als Benidorm gelden de gebruikelijke veiligheidsrisico’s. Waar toeristen met hun geld en waardevolle spullen verblijven, daar komen altijd wel dieven op af die het een en ander zich ongeoorloofd toe willen eigenen. Ze slaan toe als zakkenrollers, stelen onbeheerde spullen op het strand of langs het zwembad of breken in in auto’s, hotelkamers of appartementen. Laat daarom nooit dure spullen onbeheerd achter, ook niet in je hotelkamer. Gebruik kluisjes als dat mogelijk is. Let op met je (hand)tas op straat en wees je ervan bewust dat kontzakken ideale doelwitten zijn van zakkenrollers.

Mocht je toch het slachtoffer worden van diefstal vergeet dan niet om aangifte te doen. Hoewel de pakkans klein is heb je wel een aangifterapport van de politie nodig om eventueel schade te kunnen claimen bij je reisverzekering.

Pas in Benidorm op voor oplichters en mensen die op wat voor wijze dan ook jouw geld of bezittingen in handen te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn de vrouwen die met takjes rozemarijn proberen je geld af te troggelen en als dat niet lukt waarschijnlijk je zakken rollen. ook het welbekende spel balletje-balletje wordt in Benidorm gebruikt om toeristen voor veel geld, soms wel honderden euro’s, op te lichten.

Door lezers van onze site zijn we gewezen op oplichting door straatprostituees. Een georganiseerde bende laat Oost-Europese vrouwen ’s avonds tippelen rond de kruising van Avenida de Murcia en Calle Gerona. Zij vallen stelselmatig mannen lastig. Het doel is niet zozeer om hun lichaam te verkopen, maar vooral om zakken te rollen. Ze opereren veelal in kleine groepjes. Ze lijken uit het niets ineens bij je te staan en zijn dan direct handtastelijk. Terwijl dat gebeurt worden je zakken kundig geleegd. Voor je het in de gaten hebt ben je je portemonnee, geld, mobiele telefoon en andere spullen van waarde kwijt. Vooral de manier waarop je benaderd wordt is erg succesvol voor de dames. Op het moment dat jij je nog verbaast en;of boos maakt voor het beetpakken in je kruis of elders, hebben zij hun buit al binnen.