Het weer in Benidorm

Hoewel Benidorm aan de Middellandse Zee ligt, is hier geen sprake van een Middellandse zeeklimaat, maar van een warm steppeklimaat. Deze aride klimaatsoort komt in Europa slechts beperkt voor. De reden dat Benidorm wel een steppeklimaat heeft ligt aan de jaarlijkse neerslagsom. Die bedraagt hier 305 millimeter per, wat ruim onder de grens van 400 millimeter is wat als criterium voor een steppeklimaat geldt. Benidorm behoort dan ook tot de droogste vakantiebestemmingen aan de Middellandse Zee, wat de plaats extra aantrekkelijk maakt voor toeristen die een zonvakantie willen vieren.

Tussen bergen en zee

Benidorm profiteert van de geografische ligging binnen Spanje. Aan de westelijke en noordelijke kant ligt de stad dankzij een bergketen beschut tegen depressies en neerslag afkomstig uit het binnenland en ten zuidoosten van Benidorm oefent de Middellandse Zee invloed uit op het weer in Benidorm. Het zeewater is in de winter relatief warm waardoor de lucht niet teveel afkoelt en in de zomermaanden zorgt het dan relatief koelere zeewater voor iets of wat tempering van de zomerhitte.

Warme en droge zomers

Wie in de maanden juni, juli of augustus vakantie gaat vieren in Benidorm die mag zich verheugen op droog en warm zomerweer. De temperatuur ligt dan overdag gemiddeld rond de dertig graden en ’s avonds blijft het lang zwoel totdat het kwik tegen het einde van de nacht het laagste punt bereikt heeft binnen een etmaal. Vaak is dat dan nog (ruim) boven de twintig graden. Regen valt er amper in deze periode. De statistieken tonen enkele millimeters regen per maand. Het kan echter ook gerust twee maanden aan een stuk helemaal droog blijven. De zon schijnt uitbundig in de zomer. Wolkjes liggen echter wel op de loer en er kan heus wel eens een keer een dag tussen zitten dat het overwegend bewolkt is. Koud zal het dan nooit worden, waardoor je nog steeds prima aan het strand kunt vertoeven.

De wind waait in de zomer vooral vanuit de oostelijke hoek. Als je geluk hebt brengt deze wind wat verkoeling op het strand. Serieuze hitte met temperaturen van 35 graden of hoger kan voorkomen in Benidorm. Het aantal dagen dat dat gebeurt is gelukkig vrij beperkt.

Het weer in Benidorm

Milde winters

De wintermaanden zijn overwegen lenteachtig met middagtemperaturen die rond de 15 tot 18 graden liggen. Heb je geluk dan stijgt het kwik tot een graad of twintig. Als je uit de wind ligt of zit is het dan prima vertoeven op het strand of op het terras. Hoewel veel dagen zacht en aangenaam zijn, is er in de wintermaanden wel een grotere kans op een dag met regen. Heel af en toe kan het zelfs flink tekeer gaan. Het aantal aangename dagen is in de winter echter ook groter dan het aantal minder lekkere dagen. Gemiddeld komt er per maand een dag of vijf tot zes voor waarin er neerslag valt. Van sneeuw is vrijwel nooit sprake, hoewel de stranden en straten van Benidorm bij extreme uitzondering wel wit kunnen kleuren van de hagel. Dat gebeurde bijvoorbeeld op 19 januari 2017. De Costa Blanca was getroffen door sneeuwbuien terwijl Benidorm een flink pak hagel te verwerken kreeg. Gedurende een klein uur was Benidorm wit door de hagel.

Zacht voorjaar

Op het moment dat het maart/april is zie je de temperaturen stijgen en de kans op neerslag afnemen. De maand mei doorbreekt die trend even. Hoewel de temperaturen die maand wel verder omhoog schieten (gemiddelde maximumtemperatuur van 25 graden) zie je dat de hoeveelheid neerslag gemiddeld even wat toeneemt ten opzicht van de voorgaande maanden. Na mei slaat de droogte toe.Nazomeren

Na de droge en warme zomermaanden is september nog steeds zeer aangenaam. Het zeewater heeft een temperatuur van 24-25 graden Celsius en daalt nog vrij geleidelijk. De middagtemperatuur ligt rond aangename waardes van 25 tot 30 graden Celsius. Wel neemt de kans op een bewolkte dag toe en valt er af en toe regen. Vanaf oktober daalt de temperatuur weer wat harder. De echte zomer is dan over, maar zomerse temperaturen (tenminste 25 graden) komen dan nog steeds geregeld voor. In november ligt de maximumtemperatuur rond de twintig graden. Je merkt vooral dat het ’s avonds sneller afkoelt en dat je op het terras toch al snel een trui, vest of jas nodig hebt.