Vakantie in Benidorm

Benidorm is een badplaats waar het hele jaar door vakantie gevierd kan worden. De stranden, het aangename mediterrane klimaat en de vele accommodaties en voorzieningen hebben ervoor gezorgd dat er een levendige toeristenplaats is ontstaan waar vooral in de zomermaanden veel drukte heerst. De doelgroepen lopen nogal uiteen per reisperiode, maar er is één factor die het hele jaar aanwezig is en dat is de relatief gunstige prijs die je betaalt voor een zonvakantie in Benidorm. Als je op zoek bent naar een betaalbare vakantie dan kom je vrij snel in Benidorm uit, hoewel de nog steeds toenemende populariteit van Spanje in het algemeen ook zijn uitwerking heeft op de prijzen die je voor vakanties in Benidorm betaalt.Massatoerisme

De stad Benidorm telt zo’n zeventigduizend inwoners, maar door de toeristen die hier verblijven kan het aantal mensen dat tegelijkertijd in Benidorm verblijft verdubbelen tot verdrievoudigen. Op jaarbasis ligt het aantal toeristen dat Benidorm bezoekt ergens rond de twee miljoen. Hiermee is het een van de topbestemmingen in Spanje en draagt de stad significant bij tot het aantal toeristen dat de regio Costa Blanca bezoekt. Dat Benidorm uitgeroeid is tot een enorme badplaats is geen toeval. Al in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er een masterplan ontwikkeld waarbij de omvorming van Benidorm van vissersstadje tot grote toeristische stad vastgelegd was. Benidorm is conform dit plan ontwikkeld waarbij de opvallend grote hoeveelheid aan hoge gebouwen een van de sleutelelementen is. Benidorm is ontwikkeld als een zogenaamde verticale stad. Hierdoor is de afstand tot de zee en het strand zelden te groot en kun je relatief veel toeristen kwijt op een relatief klein gebied. Bijkomend voordeel is dat je vanuit veel accommodaties uitzicht hebt op de zee.

Benidorm is hiermee één van de eerste steden in Europa die ‘opgeofferd’ is aan het toerisme en waarop de term ‘massatoerisme’ van kracht was. Met de groei van het toerisme kwamen al snel de eerste negatieve kanten aan het licht. Het uitgaansleven van Benidorm trok vooral veel Britse jongeren die het vooral in de jaren tachtig op een zuipen zetten, drinken werden en zich vervolgens gewelddadig gedroegen in de straten van Benidorm. Hoewel dit verschijnsel vrijwel uitgeroeid is en Benidorm vooral een familiebestemming geworden is, kampt Benidorm soms nog wel van dit imago. Een ander nadeel van het massatoerisme is dat geld verdienen altijd eerste prioriteit geweest is. Duurzaamheid en kwaliteit waren minder belangrijk. Naarmate de jaren verstrijken merk je ook dat de hotels en appartementencomplexen die decennia geleden weggezet zijn toe zijn aan een opknapbeurt of grondige renovatie. Je ziet dat dat steeds meer gebeurt. Hoewel massatoerisme onlosmakelijk met Benidorm verbonden is, merk je dat de stad na een mindere periode weer helemaal op de kaart staat. Benidorm is een vakantiebestemming waar strand, horeca, winkels, nachtleven en attracties zorgen voor alles wat veel mensen nodig hebben op vakantie. Het veelal aanwezige zonnetje doet de rest.

Massatoerisme

Stranden

Benidorm heeft drie hoofdstranden: Playa de Levante (Valenciaans: Platja de Llevant), Playa de Poniente (Valenciaans: Platja de Ponent) en Playa de Mal Pas (Valenciaans: Platja del Mal Pas). Alledrie de stranden zijn sinds 1987 zogenaamde ‘blue flag beaches’. Dat betekent dat ze volgens de kwaliteitsstandaard van Europese Unie aan de hoogste criteria voldoen. Alledrie de stranden liggen direct bij de stad. Aan de westelijke kant ligt Playa de Poniente dat met een lengte van drie kilometer het grootste strand van Benidorm geeft. Aan de rechterkant van dit strand ligt de bescheiden haven van Benidorm, waarna het veel kleinere Playa de Mal Pas vrij beschut ten westen van het fort van Benidorm ligt.

Het oostelijke strand is het Playa de Levante. Met een lengte van twee kilometer is dit strand wat korter dan Playa de Poniente, qua drukte doet het strand echter niet onder. Alledrie de stranden bestaan uit fijn zand en zijn voorzien van douches. Je kunt op alledrie de stranden ligbedden met parasols huren. Aan de oostelijke kant van Playa de Poniente is er een speciale plek gemaakt voor mensen in een rolstoel. Je kunt over een houten pad hier naartoe en zelfs helemaal tot aan de zee komen. Rolstoelers kunnen onder een overkapping op het strand vertoeven. Langs de twee grote stranden ligt een wandelboulevard met palmbomen.

stranden

Overnachten in Benidorm

Het leuke aan Benidorm is dat er een grote verscheidenheid in het accommodatie-aanbod is en dat het heel goed mogelijk is om een betaalbare vakantie in Benidorm te vieren. Vaak lukt het wel om voor een paar honderd euro per persoon een vlucht plus accommodatie te vinden voor een week. In de zomervakantie merk je wel dat de prijzen omhoog schieten, maar zelfs dan is twee weken Benidorm in de regel een stuk goedkoper dan een verblijf in een vergelijkbare accommodatie op het populaire eiland Ibiza. De meeste hotels en appartementen liggen binnen een straal van maximaal twee kilometer van een van de stranden, waardoor je zelden verder dan 20-25 minuten lopen van de zee verblijft. De meeste accommodaties liggen echter binnen een straal van een kilometer van een strand.

Wie van kamperen houdt die kan op campings in Benidorm terecht. Een geliefde camping onder Nederlanders is Camping Benisol. Zij weten deze gezellige familiecamping zeer te waarderen. Pluspunten van Camping Benisol zijn het fantastische zwembad, het vele groen en vele activiteiten die er voor jong en oud georganiseerd worden. Een andere camping in Benidorm is Camping Villasol, waar je behalve staanplaatsen ook vakantiewoningen en villa’s kunt huren. Iets verderop ligt Camping Villamar dat net als Villasol een vakantiedorp op zich is. Hier kun je behalve staanplaatsen (meer dan 1000) ook stacaravans huren.

Als je een vakantie in Benidorm door wilt brengen dan kun je een pakketreis boeken of zelf je reis regelen. Bij een pakketreis is de reis naar Benidorm en de accommodatie inbegrepen. Ook heb je vaak lokale vertegenwoordiging waar je op terug kunt vallen. Bij een autovakantie regel je zelf het vervoer naar Benidorm. Vanwege de afstand (zo’n tweeduizend kilometer vanuit Nederland) is Benidorm ook nog met de bus te doen. Wie niet van vliegen houdt en ook niet zelf naar Spanje wil/kan rijden is het daarom ook mogelijk om een busreis naar Benidorm te boeken.

Populaire reisorganisaties voor een vakantie in Benidorm zijn TUI en Sunweb. Beide touroperators hebben een groot aanbod van Benidorm vakanties waarbij er voor ieder wel wat wils te vinden is. Natuurlijk zijn de ANVR-voorwaarden van toepassing en vallen de vakanties van beide bedrijven onder het garantiefonds (SGR-garantie) waardoor je geen financieel risico loopt.

Bekijk de Benidorm vakantie bij TUI

Bekijk de Benidorm vakanties bij Sunweb

Je kunt natuurlijk ook zelf je vlucht en/of accommodatie regelen. Bij o.a. Transavia, TUI, KLM en Ryanair kun je vliegtickets naar Alicante boeken. Vanaf het vliegveld van Alicante is het ongeveer 60 kilometer rijden naar Benidorm. Dat kun je met een huurauto doen, je kunt een taxi nemen of je kunt met de bus naar Benidorm reizen. Deze rit neemt zo’n vijftig minuten in beslag.

Als je een hotel of appartement in Benidorm wilt boeken dan kun je terecht op booking.com, waar meer dan vijfhonderd verschillende accommodaties te vinden en direct te reserveren zijn. Veel accommodaties kennen een gunstig annuleringsbeleid. In het gunstigste geval kun je tot op de dag van aankomst kosteloos annuleren. Kijk wel goed naar de voorwaarden bij de betreffende accommodatie. Wij gebruiken zelf vaak Trivago om naar hotels of appartementen te zoeken. Trivago is een zoekmachine die de prijzen van een groot aantal hotelsites met elkaar vergelijkt. Op die manier vind je al snel de voordeligste prijzen voor de verschillende hotels en appartementen.

Zoek voordelige kamers in Benidorm via Trivago.

Overnachten in Benidorm

Senioren

Benidorm is in het winterseizoen een populaire bestemming onder senioren. Vooral uit de noordelijke Europese landen (Engeland, Nederland, België, Duitsland en Scandinavië) komen de 55-plussers in grote aantallen naar Benidorm om het koele en grijze weer thuis te ontlopen. Voor relatief lage prijzen kunnen ze hier weken of maandenlang vertoeven. Dit verschijnsel dat ook wel ‘overwinteren’ genoemd wordt is al decennia lang gaande in Benidorm. Men heeft de voorzieningen en winkelaanbod hier ook op ingesteld. Als Nederlander is het niet zo lastig om in Benidorm Nederlandse producten in de supermarkten te kopen, voor mensen die minder mobiel zijn kun je zogenaamde scootmobiels huren en als Nederlander kun je terecht bij een Nederlandse arts in Benidorm.

Senioren

Benidorm met kinderen

Ga je met jonge tot vrij jonge kinderen op vakantie dan behoort Benidorm absoluut tot de betere vakantiebestemmingen. Niet alleen genieten de kids hier van heerlijke stranden en overwegend geweldig weer, ook is de zee vrij rustig waardoor golfslag in de branding vaak tot een minimum beperkt is. Dat betekent uiteraard niet dat je je kinderen zonder ouderlijk toezicht hun gang kunt laten gaan. Zolang kinderen niet kunnen zwemmen moet je je kroost natuurlijk altijd in het vizier houden, maar ook als ze al wel kunnen zwemmen kan de stroming gevaarlijk zijn. Neem daarom als ouder(s) altijd je verantwoordelijkheid. Benidorm kent veel betaalbare restaurants waar je gemakkelijk met kinderen terecht kunt. Op de menukaarten staan meestal wel speciale kindergerechten of kindermenu’s. Als dat niet het geval is dan is het vaak niet zo lastig om een halve of kleine portie van een gerecht te bestellen. Nederlandse snacks zoals frikandellen en kroketten zijn op meerdere plekken te krijgen.

Wil je een dag iets anders doen dan op het strand of aan het zwembad vertoeven dan zijn er in Benidorm een paar themaparken waar kinderen zich prima kunnen vermaken. Terra Mitica, Terra Natura, Mundomar en Aqualandia staan alle vier garant voor een volle dag vermaak.

Vervoer in Benidorm

Binnen Benidorm kun je vrij veel te voet doen. De afstanden zijn over het algemeen prima te doen. Mocht je echter te ver aan de rand van de stad verblijven dan kan lopen soms wat teveel worden en moet je gaan vertrouwen op andere manieren van vervoer zoals bus, taxi of een huurauto. Ook rijdt er een zogenaamde lightrail (de Spanjaarden noemen het tram) vanuit Benidorm richting Denia en richting Alicante. Je kunt deze lightrail je ook binnen Benidorm gebruiken. Lijn 1 rijdt van hoofdhalte Benidorm naar Terra Mitica om vervolgens richting Alicante te rijden. Lijn 9 rijdt vanaf de hoofdhalte in Benidorm via de haltes Disco Benidorm (bij de discotheekwijk van Benidorm) en Cami Coves Benidorm (vlak bij Camping Villamar) richting Denia.

Natuurlijk ontbreekt het toeristentreintjes niet die in de binnenstad van Benidorm rondrijdt. Er worden twee verschillende rondjes gereden door deze toeristische treintjes zonder spoor. Wat wij zelf erg aangenaam vinden is om Benidorm op de fiets te verkennen. Je kunt natuurlijk een fiets voor een dag huren, maar er zijn ook mensen die ervoor kiezen om een fiets gedurende de hele vakantie te huren om die vervolgens als dagelijks vervoermiddel binnen Benidorm in te zetten. Een dag een fiets huren kan vaak al voor een tientje of minder. Behalve de normale stadsfietsen kun je in Benidorm ook mountainbikes, racefietsen, tandems en elektrische fietsen huren.

Vervoer in Benidorm